Japonští fanoušci překvapili po nečekaném vítězství Japonska na mistrovství světa. Co udělali?

Přidat na Seznam.cz

Nikdo to nečekal. Japonsku se podařilo porazit jasného favorita. A místo toho, aby šli japonští fanoušci do noci slavit, tak ukázali, jak hluboce jsou zakořeněné jejich způsoby a zvyky, uvedl server BBC.

Po zápase jsou většinou tribuny sportovních stadionů plné použitých tácků, obalů od jídla a prázdných kelímků od nápojů. Ne však po výhře Japonska.

Euforie Japonců po vítězství jejich týmu nad čtyřnásobnými mistry světa způsobila, že se fanoušci vydali na úklidovou misi. Přerušili oslavu, aby po sobě na mezinárodním stadionu Khalifa v Kataru uklidili, uvedl server Metro.

Jejich slušnost a dobré mravy však úřadují i při prohře. Před čtyřmi lety v Rusku uklízeli po porážce 3:2 od Belgie. Uklízeli i po zápasu mezi Katarem a Ekvádorem, uvedl server ESPN.

V Japonsku je čistota součástí kultury a vštěpuje se lidem od útlého dětství. V roce 2018 řekl Scott North, profesor sociologie na Ósacké univerzitě, že úklid je způsob, jakým Japonci demonstrují hrdost na svůj způsob života.

,,Úklid po fotbalových zápasech je rozšířením základního chování, které se učí v japonských školách, kde si dětí uklízejí školní třídy a chodby,“ řekl.

Něco takového by jistě prospělo i našim fanouškům. Ale kolik desetiletí by nám to podle vás trvalo, než bychom úklid, třeba po derby, brali jako běžnou součást návštěvy zápasu?

Zdroj: BBC, ESPN, Metro