Pad Thai je asi nejznámější thajský pokrm, který má zajímavou historii
Pad thai je oblíbené thajské jídlo, které lze připravit z různých ingrediencí. Slovo Pad znamená smažený a slovo thai znamená pokrm. Je to oblíbené jídlo, které má celosvětový přesah. Skoro každý člověk, který má rád asijská jídla, se s ním už někdy setkal.
Tento pokrm se nejlépe připravuje z rýžových nudlí, smažených s vejci a tofu, ochucených tamarindovou pastou, rybí omáčkou a doplněných čerstvými fazolovými klíčky, mletými arašídy, nasekanou šalotkou a limetkami.
Nudle obvykle smaží kuchař ve woku nebo na hluboké pánvi, zatímco ostatní přísady se přidávají až poté, co se nudle asi 5 minut vaří. Kuchař pak pokračuje ve smažení, dokud se všechny přísady nepromíchají.
Růst popularity
Po druhé světové válce se Pad Thai stal populárním, protože se jednalo o levný pokrm, který lze připravit pouze z několika málo surovin a který Thajcům dokáže poskytnout dostatek živin. Během války byl navíc nedostatek rýže, ale nudlí bylo dostatek, daly se snadno sehnat a zasytily. I když se Pad Thai stal v Thajsku oblíbenou základní potravinou a jedním z národních jídel, v 60. letech získávalo jídlo stále větší popularitu v USA a nepochybně se díky tomu dostalo i do světa. Ve skutečnosti se thajské jídlo trvale řadí mezi pět nejkonzumovanějších a nejoblíbenějších etnických potravin. To, že je Pad Thai nejoblíbenější ze všech thajských jídel, lze přičíst chuti, snadné přípravě, nízké ceně a vysoké dostupnosti jako pouliční jídlo. Je to pokrm, který se vyznačuje všemi chuťovými tóny – kyselým, sladkým, hořkým, slaným a umami.
Jak připravit Pad Thai
Pokrm Pad Thai lze připravit podle následujících kroků:
- Suché nudle namočte na 15 minut do vody, dokud nezměknou.
- Mleté vepřové maso osmažíme dozlatova.
- Přidáme zeleninu, jako je cibule, mrkev, zelené fazolky, červená paprika a česnek.
- Poté přidáme krevetovou pastu
- Podle chuti přidejte cukr
- Přidejte rybí omáčku podle chuti
- Všechny ingredience dobře promíchejte na pánvi nebo ve woku.
Namočené rýžové nudle necháme před promícháním okapat!
Shrnutí
Pad Thai je oblíbené jídlo jihovýchodní Asie, které je zdravým, výživným a chutným pokrmem. Obvykle se připravuje z rýžových nudlí, rybí omáčky, tamarindové pasty, palmového cukru, červeného chilli a dalších ingrediencí.
V západním světě se obvykle konzumuje jako jídlo s sebou nebo jako pokrm k večeři. V Thajsku se vyskytuje jako pouliční jídlo i v restauracích a stáncích s jídlem.