Pad Thai je asi nejznámější thajský pokrm, který má zajímavou historii

Přidat na Seznam.cz

Pad thai je oblíbené thajské jídlo, které lze připravit z různých ingrediencí. Slovo Pad znamená smažený a slovo thai znamená pokrm. Je to oblíbené jídlo, které má celosvětový přesah. Skoro každý člověk, který má rád asijská jídla, se s ním už někdy setkal.

Tento pokrm se nejlépe připravuje z rýžových nudlí, smažených s vejci a tofu, ochucených tamarindovou pastou, rybí omáčkou a doplněných čerstvými fazolovými klíčky, mletými arašídy, nasekanou šalotkou a limetkami.

Nudle obvykle smaží kuchař ve woku nebo na hluboké pánvi, zatímco ostatní přísady se přidávají až poté, co se nudle asi 5 minut vaří. Kuchař pak pokračuje ve smažení, dokud se všechny přísady nepromíchají.

Růst popularity

Po druhé světové válce se Pad Thai stal populárním, protože se jednalo o levný pokrm, který lze připravit pouze z několika málo surovin a který Thajcům dokáže poskytnout dostatek živin. Během války byl navíc nedostatek rýže, ale nudlí bylo dostatek, daly se snadno sehnat a zasytily. I když se Pad Thai stal v Thajsku oblíbenou základní potravinou a jedním z národních jídel, v 60. letech získávalo jídlo stále větší popularitu v USA a nepochybně se díky tomu dostalo i do světa. Ve skutečnosti se thajské jídlo trvale řadí mezi pět nejkonzumovanějších a nejoblíbenějších etnických potravin. To, že je Pad Thai nejoblíbenější ze všech thajských jídel, lze přičíst chuti, snadné přípravě, nízké ceně a vysoké dostupnosti jako pouliční jídlo. Je to pokrm, který se vyznačuje všemi chuťovými tóny – kyselým, sladkým, hořkým, slaným a umami.

Jak připravit Pad Thai

Pokrm Pad Thai lze připravit podle následujících kroků:

  1. Suché nudle namočte na 15 minut do vody, dokud nezměknou.
  2. Mleté vepřové maso osmažíme dozlatova.
  3. Přidáme zeleninu, jako je cibule, mrkev, zelené fazolky, červená paprika a česnek.
  4. Poté přidáme krevetovou pastu
  5. Podle chuti přidejte cukr
  6. Přidejte rybí omáčku podle chuti
  7. Všechny ingredience dobře promíchejte na pánvi nebo ve woku.

Namočené rýžové nudle necháme před promícháním okapat!

Shrnutí

Pad Thai je oblíbené jídlo jihovýchodní Asie, které je zdravým, výživným a chutným pokrmem. Obvykle se připravuje z rýžových nudlí, rybí omáčky, tamarindové pasty, palmového cukru, červeného chilli a dalších ingrediencí.

V západním světě se obvykle konzumuje jako jídlo s sebou nebo jako pokrm k večeři. V Thajsku se vyskytuje jako pouliční jídlo i v restauracích a stáncích s jídlem.