Moderátor Železný nařkl fotbalistu Vlkanovu z propagace nacismu. A Pastrňák mu nevadí?

Přidat na Seznam.cz

Moderátor České televize Jakub Železný je známý tím, že co na srdci, to na jazyku. Svoje názory si sice nedovolí říkat na plnou pusu ve veřejnoprávní televizi, ale na svých soukromých sociálních sítích má často potřebu se vyjádřit k různým záležitostem a to nejenom politickým. Tentokráte to však vypadá, že hodně přestřelil, když nepřímo naznačil, že fotbalista Adam Vlkanova, který nedávno přestoupil z Hradce Králové do Plzně, číslem svého dresu propaguje hnutí podporující xenofobii.

Každý sečtělejší člověk ví či tuší, že za číslem 88 může být skryt nacistický pozdrav „Heil Hitler“ nebo-li H je v abecedě na osmém místě, takže slaboduší příznivci nacismu a fašismu takto skrytě (avšak zároveň i pro sebe navenek) dávají sympatie ke zvrácené ideologii.

Číslo 88 si v Plzni zvolil Adam Vlkanova, což Železný na svých sociálních stránkách nevydýchal… „To číslo za to nemůže. Někteří (čeští) sportovci ho nosí. Asi nevědí. Fans jednoho (českého) týmu to číslo pár let zpět vyřvávali s gustem+gestem, co mrazí. Ti věděli. Pan Vlkanova se dle webu Plzně v LM těší na Bayern. Kéž mu (v Německu) vyjasní (ne)vhodnost jistých číselných kombinací,“ napsal moderátor ČT na svém twitteru.

Adam Vlkanova okamžitě reagoval: „V Plzni je osmička vyřazená coby pocta Davidu Limberskému. Takže jsem si jednu osmičku přidal,“ řekl v klidu český reprezentant.

Je zvláštní, že Železný poukazuje na Vlkanovu, ale přitom číslo 88 je normální a běžné mezi sportovci. Dokonce ho má dlouhodobě na svém dresu náš současný nejlepší hokejista David Pastrňák.

Zdroj: redakce, sport.cz, denik.cz