Fotbalová Ostrava vyhodila po 11 kolech kouče. Neměl by Vrba vrátit trenérský diplom?

Přidat na Seznam.cz

Titulek je samozřejmě myšlen v nadsázce, trenérské diplomy už zůstávají jedinci nadoživotí. Ale svým způsobem by se Pavel Vrba měl hodně zamyslet nad tím, kam jeho koučování směřuje. Vždyť kromě dvou plzeňských angažmá si mu nikde jinde nedařilo.

Ano, je pravda, že s bulharským Ludogorcem dosáhl v sezoně 2019/2020 na titul. Ale popravdě, tento bulharský tým je tak silný a ostatní mužstva tak slabá, že to byla povinnost získat mistrovský pohár. V následné sezoně se Vrbovi nepovedlo s mančaftem uspět v evropských pohárech (které jsou nejlepším měříkem kvality, či nekvality mužstva) a byl vedením odvolán.

Ano, je pravda, že s reprezentací postoupil na ME 2016. Ale tam ve skupině jeho hráči získali jen bod s Chorvatskem, avšak se Španělskem a Tureckem prohráli, takže se už po základní skupině pakovali domů. Navíc hra nároďáku byla hodně defenzivní a tím pádem nekoukatelná a také je nutno podotknout, že Vrba si nevěděl rady, pokud byl zraněný Tomáš Rosický. A ten byl bohužel často na marodce…

Především dvě jeho poslední angažmá skončila nenaplněnými ambicemi. Spartu nevytáhl k titulu a Ostravu nenastartoval k prvním čtyřem příčkám, které zaručují evropské poháry. Naopak Baník je v tuto chvíli až na 14. místě jen s pětibodovým náskokem na poslední Pardubice. Ale toto měřítko jistě neměli představitelé ostravského vedení na mysli, když Pavla Vrbu letos v červnu s velkou slávou přijímali. „Našim představám neodpovídají ani výsledky, ani výkony,“ uvedl nový šéf sportovního úseku klubu Luděk Mikloško.

Právě tento bývalý skvělý gólman byl minulý týden angažován do zmiňované pozice, aby zachránil, co se ještě v rozjeté sezoně zachránit dá. „Je na nás, abychom si přiznali, v jakém stavu se celý A-tým nachází. Dospěli jsme k názoru, že aktuální řešení je nejlepším možným pro obě strany,“ podotkl k tomu majitel klubu Václav Brabec a dodal: „Samozřejmě jsme si to představovali jinak a věřili jsme v dlouhodobou úspěšnou spolupráci, ale fotbal už je v některých věcech takový, nevyzpytatelný a během několika týdnů se může všechno změnit.“

Nový trenérem Baníku Ostrava by se měl stát Pavel Hapal. Fotbalové fanoušky však jistě bude zajímat, na jakou další trenérskou štaci se vydá Pavel Vrba. Je však nepravděpodobné, že bychom ho v nejbližších sezonách viděli na českých lavičkách. Jeho renomé kleslo v českých fotbalových luzích a hájích na bod mrazu.

Zdroj: redakce, idnes.cz