Rum a jeho historie. Určitě neuhodnete, odkud pochází!

Přidat na Seznam.cz

Rum je destilovaný likér z produktů z cukrové třtiny, obvykle vyráběný jako vedlejší produkt při výrobě cukru. Patří sem jak rumy s lehkou chutí, typické pro Kubu a Portoriko, tak těžší a plnější rumy z Jamajky.

Historie

Rumy pocházejí ze Západní Indie a první zmínky o nich pocházejí z Barbadosu z roku 1650. Rum byl součástí obchodu s otroky v amerických koloniích, otroci byli dováženi z Afriky a prodáváni do Západní Indie za melasu, z melasy se v Nové Anglii vyráběl rum a ten se pak prodával do Afriky za další otroky. Britští námořníci dostávali pravidelné příděly rumu od 18. století až do roku 1970.

Výroba

Většina rumů se vyrábí z melasy, což je zbytek po krystalizaci cukru ze šťávy z cukrové třtiny, který obsahuje až 5 % cukru. Některé země melasu pro výrobu rumu dovážejí. Tam, kde není rozvinutý cukrovarnický průmysl, se rum často vyrábí ze šťávy z cukrové třtiny. Z nečisté melasy nebo jiných zbytků cukrové třtiny se vyrábí nekvalitní lihovina zvaná tafia, která však není považována za pravý rum a vyváží se jen zřídka.

Cukr potřebný ke kvašení je již obsažen v surovině a rum si zachovává více původní chuti suroviny než většina ostatních lihovin. Charakteristická chuť konkrétních rumů je dána druhem kvasinek použitých ke kvašení, způsobem destilace, podmínkami zrání a mícháním.

Těžké, tmavé a plné rumy

Těžké, tmavé a plné rumy jsou nejstarším typem a mají výraznou melasovou chuť. Vyrábějí se především na Jamajce, Barbadosu a v Guyaně. Tyto rumy se obvykle vyrábějí z melasy obohacené o zbytky z kotlů na výrobu cukru. Tato tekutina přitahuje spory kvasinek ze vzduchu, což vede ke spontánnímu nebo přirozenému kvašení. Pomalá doba kvašení umožňuje plný rozvoj chuťových látek. Rum se destiluje dvakrát v jednoduchých kotlíkových destilačních přístrojích, přičemž vzniká destilát čiré barvy, která se mění na zlatavý odstín, protože destilát přijímá látky z dubového dřeva, používaných ke skladování během období zrání. Barva se prohlubuje přidáním karamelu po zrání. Jamajské rumy se vždy míchají a zrají nejméně pět až sedm let. Obvykle se prodávají s obsahem alkoholu 43-49 %. New England rum, vyráběný ve Spojených státech již více než 300 let, má výraznou chuť a vysoký obsah alkoholu. Batavia arak je ostrý rum vyráběný na indonéském ostrově Jáva.

Suché rumy s lehkým tělem

Výroba suchých rumů s lehkým tělem začala koncem 19. století. Tento typ, vyráběný hlavně v Portoriku a na Panenských ostrovech, využívá ke kvašení kultivované kvasinky a destilace probíhá v moderních patentních destilačních přístrojích s kontinuálním provozem. Rumy se obvykle míchají a zrají jeden až čtyři roky. Rumy prodávané jako bílé mají světlou barvu a jemnou chuť; rumy se zlatou etiketou mají jantarovější barvu a výraznější a sladší chuť, která je výsledkem delšího zrání a přídavku karamelu.

Konzumace

Čistý rum je oblíbeným nápojem v zemích, kde se rum vyrábí. Jinde se rum obvykle konzumuje v míchaných nápojích, přičemž světlý rum se používá do koktejlů, jako je Daiquiri, a tmavý rum se používá do nápojů, jako je Havana. Rum se často používá jako dochucovadlo dezertních omáček a dalších pokrmů. Používá se také k ochucení tabáku.

Zdroj: britannica.com, redakčně upraveno