Proč máte po pití kocovinu?

Přidat na Seznam.cz

Ačkoli se zdá, že o alkoholických nápojích a jejich konzumaci toho víme hodně, vědecký výzkum kocoviny je překvapivě omezený. Současné pracovní teorie nabízejí jen částečná vysvětlení nebo jsou výzkumem popřeny. Ve skutečnosti tedy nevíme, co kocovinu způsobuje, ale máme několik dohadů. Podívejme se na čtyři populární teorie, které přispívají k našim znalostem o kocovině.

Jak pravděpodobně víte, bolesti hlavy a sucho v ústech jsou běžnými příznaky kocoviny a ty pravděpodobně pramení z dehydratace. Pití alkoholu způsobuje dehydrataci, protože etanol – alkohol ve své nejčistší formě, je diuretikum: nutí vás močit, píše web Britannica. Neexistuje však žádná souvislost mezi vazopresinem (hormonem spojeným s dehydratací) a závažností kocoviny. Za kocovinou tedy stojí víc než jen nedostatek vody v těle.

Další teorie souvisí s nesprávným rozdělením enzymů. Když vaše tělo zpracovává alkohol, enzym NAD+ se mění na alternativní formu, NADH. Naše tělo využívá NAD+ pro metabolické funkce, jako je vstřebávání glukózy a regulace elektrolytů. Čím více pijete, tím méně NAD+ vašemu tělu zbývá k provádění těchto základních metabolických úkolů. Docela nepříjemné, že? Tuto teorii však vyvrátila studie, která nezjistila žádnou souvislost mezi nižší hladinou elektrolytů nebo glukózy a těžší kocovinou. Možná není problém v nedostatku NAD+.

Někteří lidé si myslí, že určité druhy alkoholu způsobují horší kocovinu než jiné. To může být pravda: při procesu kvašení vznikají vedlejší produkty zvané kongenery a ty naše tělo nemá rádo, protože obsahují chemické látky, které naše tělo považuje za jedovaté. Bohužel právě tyto kongenery způsobují, že vše od piva po brandy chutná tak skvěle. Tyto aromatické chemikálie milujeme, i když ony nemají rády nás!

Nejsilnější teorie v současné době naznačuje, že to není alkohol, co nám způsobuje kocovinu, ale spíše to, na co naše tělo alkohol přeměňuje: acetaldehyd, chemická látka, která může být až 30krát toxičtější než alkohol. Některé výzkumy ukázaly, že náš imunitní systém by mohl být důvodem, proč acetaldehyd na některé z nás působí hůře než na jiné, i když to ještě nebylo prokázáno.

Zdroj: britannica.com